ΔιαταραχέςGuestbookΦάρμακαe-mailΣκοπόςΔημοσιεύσειςΒιογραφικόForum

 

ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Αντιπροσωπεύονται κυρίως από βενζοδιαζεπίνες

Ενδείξεις

Ανγχώδη σύνδρομα , οξύ περιστατικό άγχος , γενικευμένη αγχώδης διαταραχή , διαταραχή πανικού , κατάθλιψη , αϋπνία , ψυχωτική διέγερση .

Θα ήθελα να δώσω μεγαλύτερην προσοχή στην περιγραφή αυτών των φαρμάκων διότι αποτελεί στόχο πολλών αντικρουόμενων απόψεων όπως στο χώρω των ιατρών έτσι και στο ευρί κοινό.

Κατ'αρχήν πρέπει να απομυθοποιήσουμε την λαϊκή ερμηνεία περί εθισμού που προκαλούν οι βενζοδιαζεπίνες .Η ερμηνεία αυτή βασίζεται σε μισή αλήθεια .Όντως τα αγχολυτικά παρουσιάζουν την απόκτηση ανοχής στην αντιαγχώδη , ευφορική και απελευθερωτική τους δράση και επομένως τα άτομα που τα χρησιμοποιούν αυθαίρετα π.χ. μετά από συνταγογράφιση από παθολόγο , αγροτικό ιατρό ή συμβουλή των γνωστών ατόμων , ή μετά από μια και μοναδική επίσκεψη στο ψυχίατρο , είναι αναγκασμένοι συνέχεια να αυξάνουν την δοσολογία για να κρατήσουν τα ίδια επίπεδα των αποδόσεων τους . Αυτό το φενόμενο δεν θα παρουσιαστεί εάν η κατάσταση της θεραπείας , η δοσολογία και ο τρόπος λήψεως του φαρμάκου καθορίζεται από τον ψυχίατρο οποίος οπωσδήποτε πρέπει να είναι και γνώστης των τεχνικών και των ενδείξεων της ψυχοθεραπείας . Συνήθως η ακολουθούμενη τακτική είναι η χρήση των αγχολυτικών φαρμάκων , στις περιπτώσεις έντονης συμπτωματολογίας , επί εδάφους κατάλληλης ψυχαναλυτικής υποστήριξης , η οποία φέρνει καλύτερα αποτελέσματα ως πρως την αντιμετώπιση του συνόλου των συμπτωμάτων και την πρόληψη των υποτροπών .