ΔιαταραχέςGuestbookΦάρμακαe-mailΣκοπόςΔημοσιεύσειςΒιογραφικόForum

 

ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η γνωστική θεραπεία είναι σχετικά κενούρια μορφή ψυχοθεραπείας , που χρησιμοποιείται με επιτυχία κυρίως στη θεραπεία της κατάθλιψης , αλλά και στη θεραπεία των αγχώδων/φοβικών και άλλων διαταραχών . Βασίζεται στη γνωστική θεωρία του Aaron Beck , που υποστηρίζει ότι η βάση για την καταθλιπτική ή την αγχώδη/φοβική συμπεριφορά και συμπτωματολογία είανι τα αρνητικά παραμορφωμένα "γνωστικά (νοητικά) σχήματα" . Μ'άλλα λόγια , ότι η καταθλιπτική δυσφορία ή το άγχος/φοβία είναι κατά βάση διαταραχές νοητικές (=γνωστκές) που ακολουθούνται από τη διαταραχή της διάθεσης .   Η ευρύτερη εφαρμογή της γνωστικής θεραπείας είναι , όπως είπαμε , στη θεραπεία της κατάθληψης .

Σύμφωνα με τη θεωρία του Beck αρνητικές απόψεις για τον εαυτό , τον άμεσο διαπροσωπικό κόσμο και το μέλλον - η  γνωστική τριάδα κυριαρχούν στην κατάθλιψη όπως και η μη σύντονες με την πραγματικότητα σιωπιλές(αρνητικές) υποθέσεις και τα σφάλματα λογικής ή γνωστικές παραμορφώσεις . Όλα τα παραπάνω μαζί με αυτόματες (αρνητικές) σκέψεις (π.χ. "Δεν είμαι καλός","Κανείς δεν με καταλαβαίνει") κρατούν το άτομο σε κατάθλιψηή καταθλιπτικογόνο ετοιμότητα , καθώς αυτό εκτιμά αρνητικά το τι συμβαίνει μέσα του , στις σχέσεις του , το τι συνέβη στο παρελθόν ή το τι περιμένει να συμβεί στο μέλλον .

Αυτός ο εσφαλμένος τρόπος σκέψης οδηγεί το άτομο να υποτιμά τον εαυτό του , την αγάπη ή επιδοκιμασία που του δίνουν ή του έδωσαν , τα επιτεύγματά του ή το τι του επιφυλάσσει το μέλλον - η γνωστική τριάδα το οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα εξαιτίας των σιωπηλών υποθέσεων (π.χ. "Αν δεν κερδίσω την αγάπη του , δεν αξίζω","Αν συμβεί κάτι κακό , είναι εξαιτίας μου" κ.ο.κ.) το οδηγεί σε σφάλματα λογικής , δηλαδή σε γνωστικές παραμορφώσεις (διαστρεβλώσεις) όπως :

  • επιλεκτική προσοχή ή επιλεκτική αφαίρεση: το άτομο επιλέγει μιαν αρνητική λεπτομέρεια και μειώνει την όλη εμπειρία .
  • υπεργενίκευση: από ένα μεμονωμένο γεγονός το άτομο βγάζει γενικά (αρνητικά) συμπεράσματα
  • προσωποποίηση: το άτομο ερμηνεύει τα γεγονότα ότι  αντανακλούν στην προσωπικη   του αξία , ενω στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι
  • μεγιστοποίηση ή ελαχιστοποίηση: το άτομο μεγιστοποιείή ελαχιστοποιεί προς την αρνητική πάντα κατεύθυνση τη σημασία των γεγονότων
  • αυθαίρετη εξαγωγή συμπερασμάτων : το άτομο βγάζει εσφαλμένα αρνητικά συμπεράσματα
  • διχοτομικός τρόπος σκέψης: το άτομο βλέπει τα πράγματα από την πλευρά του όλου ή τίποτα

Η τυπική και αμιγής γνωστική θεραπεία είναι βραχείας διάρκειας (15-20 συνεδρίες) και χαρακτηρίζεται από πολύ εξειδικευμένες στρατηγικές .