ΔιαταραχέςGuestbookΦάρμακαe-mailΣκοπόςΔημοσιεύσειςΒιογραφικόForum

 

 

ΥΠΝΩΣΗ

Η ύπνωση δεν είναι κατ'αρχήν ύπνος . Είναι μια κατάσταση trance , δηλαδή μια κατάσταση διεγερμένης και αυξημένης εστιακής συγκέντρωσης της προσοχής και εσωτερικής ενημερότητας , με παράλληλη ελαττωμένη ενημερότητα των περιφερικών ερεθισμάτων .

Η ύπνωση είναι μια θεραπευτική τεχνική που προϋποθέτει έντονη σχέση του ασθενή με τον θεραπευτή , ώστε να δεχθεί ο πρώτος να εγκαταλείψει τον ελεγχό του και χρησιμοποιείται για τρεις κυρίως λόγους :

    1) Για τον έλεγχο συγκεκριμένων συμπτωμάτων , όπου οθσιαστικά πρόκειται για διδασκαλία τεχνικών αυτοϋπνωσης στο άτομο και τη χρήση στην κατάσταση trance , όπου περιέχεται , υπνωτικών εντολών προς τον εαυτό του , που "αναδομούν"τον τρόπο της σκέψης του για το πρόβλημα που θεραπεύεται (είτε παύει να πολεμά το σύμπτωμα , π.χ. πόνος , είτε τονίζει τη βλάβη που του κάνει κάποια έξη , π.χ. κάπνισμα ) . Έτσι η ύπνωση χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του άγχους  , υπερβολικής λήψης τροφής , φοβιών , χρόνιου πόνου , καπνίσματος , κ.α.

    2) Για την αποκάλυψη απωθημένου στο ασυνείδητο υλικού , δηλαδή σαν επιπρόσθετη βοήθεια στην αποκαλυπτική ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία .

    3) Για διαφοροδιαγνωστικούς λόγους