ΔιαταραχέςGuestbookΦάρμακαe-mailΣκοπόςΔημοσιεύσειςΒιογραφικόForum

 

ΨΥΧΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οπωσδήποτε η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία και η ψυχοδυμανική θεωρία στην οποία βασίζεται και που ξεκίνησε από το S.Freud εξακολουθεί να έχει ιδιαίτερη θέση σε σχέση με τις άλλες ψυχοθεραπείες . Αυτό οφείλεται α) στο ότι η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία αποτέλεσε τη βάση για πολλές άλλες ψυχοθεραπείες β) στο ότι εξακολουθεί να είναι η πιο κοινά χρησιμοποιούμενη ψυχοθεραπεία γ) στο ότι η γνώση των ψυχοδυναμικών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε θεραπευτή που έρχεται σε σχέση με ασθενείς είτε είναι γιατρός είτε είναι ψυχολόγος . Κι αυτό γιατί η ψυχοδυναμική θεωρία έδωσε μία αντίληψη και κατανόηση του ανθρώπου και των σχεσεών , που εξακολουθεί να είναι πρωταρχική , αν όχι αξεπέραστη .

Αν και όπως αναφέρθηκε η ψυχοδυναμική θεραπεία είναι στην ουσία ένα φάσμα θεραπειών , εν τούτιος όλες οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που την αποτελούν βασίζονται στην υπόθεση ότι το παρόν διαμορφώνεται και κυβερνάται από το περελθόν . Έτσι οι παιδικές εμπειρίες έχουν πρωταρχική σημασία για την ψυχοδυναμική θεραπεία , όχι όμως βέβαια με τη μορφή ενός συγκεκριμένου ψυχικού τραύματος - όπως λαθεμένα πιστεύεται ακόμη από μερικούς , ότι δηλαδή κάποιο συγκεκριμένο τραύμα της παιδικής ηλικίας αποτελεί την αιτία της συγκεκριμένης ψυχικής διαταραχής . Μάλλον , εννοούμε τις απειράριθμες διαντιδράσεις ανάμεσα στο παιδί  και τις βασικές μορφές της ζωής του - κυρίος τους γονείς - που μέσα από διαστάσεις όπως εμπιστοσύνη ή δυσπιστία , σταθερότητα ή αστάθεια , ευχαρίστηση ή πόνος , τιμωρία ή ανταμοιβή διαμορφώνουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας , την αίσθηση του εαυτού , τα είδη των αμυντικών μηχανισμών , την ένταση του άγχους , τις συγκρούσεις κτλ. Πολλές από αυτές τις ψυχολογικές διεργασίες γίνουνται ή ωθούνται στο ασυνείδιτο , πρόκειται δηλαδή για ασυνείδητες φαντασίες , συναισθήματα , προσδοκίες , μνήμες , τάσεις κτλ. Φυσικά , σύμφωνα με την ψυχοδηναμική θεωρία , οι ψυχολογικές αυτές διαστάσεις γίνονται ασυνείδητες γιατί θεωρούνται την εποχή της εμφάνισής τους ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές , π.χ. μητροκτόνος θυμός ενός αγοριού προς την εξουσιαστική και σαδιστική μητέρα του απωθείται στο ασυνείδητο γιατί βρίσκεται σε σύγκρουση με την ανάγκη για φροντίδα και προστασία από τη μητέρα του . Η έννοια της σύγκρουσης λοιπόν είναι βασική για την ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία και αφορά πάντα αντιθετικές και ασυμφιλίωτες δυνάμεις , όπως στο παραπάνο παράδειγμα .Τόσο η σύγκρουση όσο και οι προσπάθεις ελέγχου της π.χ. απώθηση , καταναλίσκουν η δεσμεύουν ένα σημαντικό ποσό ενέργιας από το άτομο , οπότε το άτομο δεν μπορεί να ικανοποιηθεί στην εργασία του ή στη διασκεδασή του . Νιώθει άγχος ή κατάθλιψη ή αναπτύσσει συγκεκριμένα συμπτώματα όπως φοβίες , καταναγκασμούς κτλ. Η ψυχαναλυτική θεωρία υποστηρίζει ότι η σύγκρουση οδηγεί στην ανάπτυξη συμπτωμάτων σε τρία στάδια :πρώτα δημιουργείται η σύγκρουση που δεν έχει λύση ,δεύτερο γίνεται προσπάθεια ν'απωθηθεί η σύγκρουση , τρίτο η αποθημένη σύγκρουση επιστρέφει στο συνειδητό με μεταμφιεσμένη μορφή - ως σύμπτωμα π.χ. άγχος , φοβία , ψυχαναγκασμός ή καταναγκασμός , κατάθλιψη κτλ. ή ως παθολογικά στοιχεία προσωπικότητας , π.χ. παθητικά - επιθετικά στοιχεία .Η μορφή του συμπτώματος χαρακτηρίζεται από τους αμυντικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο της σύγκρουσης .

Το άτομο , φυσικά , μπορεί να λύσει μέσα από ευεργετικές εμπειρίες της ζωής του τις συγκρούσεις καθώς μεγαλώνει . Μπορεί , όμως , και να μείνει καθηλωμένο σ'αυτές και να χρειασθεί ψυχοδυναμική ψυχοθεραπευτική παρέμβαση , που θα έχει σαν σκοπό να το βοηθήσει να λύσει τις ασυνείδητες αυτές συνγκρούσεις που κυβερνούν δυσπροσαρμοστικά τη ζωή του .

Τύποι ψυχοδυναμικής ψυχοθεραπείας

Ατομική ψυχοθεραπεία

                Αποκαλυπτική / εναισθητική / διερευνητική / εκφραστική ψυχοθεραπεία

                Ψυχοθεραπεία σχέσης

                Υποστηρικτική ψυχοθεραπεία

Ομαδική ψυχοθεραπεία

Οικογενείακη (ψυχο)θεραπεία

Συζυγική (ψυχο)θεραπεία