ΔιαταραχέςGuestbookΦάρμακαe-mailΣκοπόςΔημοσιεύσειςΒιογραφικόForum

 

 

ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η διαπροσωπική θεραπεία βασίζεται στην υπόθεση ότι στην κατάθλιψη παίζει σημαντικό ρόλο το κοινωνικό ή διαπροσωπικό περοβάλλον του ασθενή . Ακόμη ειδικότερα , η διαπροσωπική προσέγγιση ισχυρίζεται ότι διαταραγμένοι κοινωνική ρόλοι και μη ικανοποητικές διαπροσωπικές σχέσεις (και κυρίως η απουσία ή η απώλεια σημαντικών άλλων ) στην παιδική ηλικία ή/και στη εήλικη ζωή μπορεί να προηγούνται ή να είναι οι συνέπειες καταθλιπτικών διαταραχών και εν πάση περιπτώσει μπορεί να διαδραματίζουν και αιτιολογικό ρόλο και ν'αποτελούν επικίνδυνη συνέπεια της κατάθλιψης .

Για τη λύση διαπροσωπικών προβλημάτων - που είναι ο βασικός της στόχος - η διαπροσωπική θεραπεία χρησιμοποιεί στρατηγικές υποστηρικτικές και συμπεριφορικές και μεθόδους τόσο κατευθυντικές όσο και διερευνητικές (μη κατευθυντικές) : συλλογή πληροφοριών , καθοδήγηση , καθησύχαση , διευκρίνιση , εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες , τροποποίηση της συμπεριφοράς και χειρισμό του περιβάλλοντος .

Βασικά τη διακρίνουν δύο φάσεις : η αρχική φάση , για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και η κύρια φάση , που απευθύνεται στην τροποποίηση-βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων και της κοινωνικής προσαρμογής του ασθενή . Η διάρκεια της είναι βραχεία (12-16 εβδομαδιαίες συναντήσεις).